10 redenen waarom zwemmen goed voor je is

Bezig met laden...

Blugh, de zomervakanties zijn voorbij. Hoewel we hier heel leuke herinneringen aan hebben overgehouden, hebben we hier helaas ook wat minder leuks aan overgehouden: vakantiekilo's. Tijd om deze eraf te trainen. Wat dacht je van afvallen met zwemmen? Maar ook voor de rest van je lichaam en geest is zwemmen hartstikke gezond. Waarom? Dat lees je hier. Dit zijn 10 redenen waarom zwemmen goed voor je is.

1. zwemmen is goed voor je spieren

Een belangrijk effect van zwemmen op je lichaam, is dat je je spieren traint. Nou vraag je je vast af, voor welke spieren is zwemmen goed? Tijdens het trekken van baantjes train je bijna je hele lichaam, maar vooral je armen, rug, benen, buik, billen en borst.

2. je kunt snel afvallen met zwemmen

Baantjes zwemmen is goed voor afvallen. Met een uur baantjes trekken verbrand je gemiddeld 600 calorieën. Dat zijn ongeveer net zoveel calorieën als tijdens het hardlopen, voetballen of schaatsen, alleen heeft zwemmen meer gezondheidsvoordelen.

3. zwemmen is goed voor je conditie

Ook als je niet specifiek traint voor je spieren of om af te vallen, is zwemmen een gezonde sport. Het is namelijk een vorm van cardio. Iedere keer dat je baantjes trekt, word je longcapaciteit vergroot. En zo bouw jij je conditie op.

4. het houdt je hersenen fit

Zwemmen heeft niet alleen een positief effect op je lichaam, maar ook op je geest. Het bevordert de aanmaak van zenuwcellen en hierdoor kun je beter nadenken. Ook helpt het mee aan je probleemoplossend vermogen, flexibel denken en motivatie.

5. ook voor je hart biedt het gezondheidsvoordelen

Zwemmen is gezond voor een heleboel onderdelen van je lichaam, ook voor je hart. Het versterkt je hart, verlaagt je bloeddruk en er wordt gezegd dat zwemmen zelfs hartziekten kan voorkomen.

6. zwemmen is goed tegen blessures

Zwemmen is een low-impact sport. Dit betekent dat de kans op blessures veel minder groot is dan tijdens andere sporten, zoals hardlopen of fitnessen. Maar ook als je al blessures hebt, kan zwemmen een goede manier zijn om het sporten rustig op te bouwen.

7. zwemmen geeft een ontspannend effect

Weet je nog dat we zeiden dat zwemmen je hersenen fit houdt en dat het goed is voor je spieren? Het zorgt er ook voor dat je hersenen én je spieren ontspannen. Je maakt endorfine en dopamine aan en dat werkt weer goed tegen stress.

8. je kunt beter slapen na een zwemsessie

Nadat je punt 7 hebt gelezen, is het vast ook geen verrassing meer dat een zwemsessie goed is voor je nachtrust. Het is zelfs bewezen dat mensen die vaak zwemmen veel beter slapen dan mensen die niet zwemmen. Je herkent vast wel het heerlijk lome gevoel na het zwemmen.

9. zout water is goed voor je huid

Deze geldt alleen voor zwemmen in zeewater en niet voor zwemmen in chloorwater: zwemmen is goed voor je huid. Zout water is rijk aan zout (goh), magnesium en kalium en dat kan helpen bij eczeem, psoriasis, acne en wondjes.

10. Je kunt eindelijk je nieuwe zwembroek aantrekken!

Zwemmen is de perfecte smoes om je nieuwe zwembroek of badpak aan trekken. En als deze zwemoutfit goed zit, geeft dat je zelfvertrouwen natuurlijk een flinke boost.

Ben je er al van overtuigd dat zwemmen goed voor je is? Shop dan snel je zwemkleding, ga naar het dichtstbijzijnde zwembad en train je lichaam gezond. Veel zwemplezier!

stel hier je vraag
Chat avatar
contact
onze shops